Monday 10 December 2012

Lešnik štanglice / Hazelnut Bars

Opet nešto slatko...

Lešnik štanglice
Please scroll down for English

Potrebno za koru:
  • 240gr brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 150gr hladnog maslaca
  • 50gr šećera u prahu
  • 1 žumance
za fil:
  • nekoliko kašika džema od kajsija
  • 100gr maslaca
  • 100gr šećera u prahu
  • 2 jaja
  • 100gr mlevenih lešnika
  • 2 kašike brašna
  • 60gr krupno sečenih lešnika
Priprema:
Podmazati pleh dimenzija 23x30cm.
Pomešati brašno,prašak za pecivo i šećer u prahu.Dodati maslac sečen na kockice i vrhovima prstiju napraviti mrvice.Dodati žumance i umesiti testo.Utisnuti testo u pripremljen pleh i staviti u frižider na 30'.
Za fil,umutiti maslac i šećer,dodati jaja,mleveni lešnik i brašno.
Ohlađeno testo premazati džemom,na džem sipati fil i posuti seckanim lešnikom.Pecite u zagrejanoj rerni na 180C oko 25-30'.Ohladiti pre sečenja.

Hazelnut Bars

Ingredients for the dough:
  • 240gr flour
  • 1 tsp baking powder
  • 150gr cold butter
  • 50gr powdered sugar
  • 1 egg yolk
for the filling:
  • a few tablespoons of apricot jam
  • 100gr butter
  • 100gr powdered sugar
  • 2 eggs
  • 100gr ground hazelnuts
  • 2 tbsp flour
  • 60gr chopped hazelnuts
Directions:
Grease a 23x30cm baking pan.
Mix the flour,baking powder and powdered sugar.Add the chopped butter and make crumbs using your fingertips.Add the egg yolk and knead the dough.Press the dough into the prepared pan and chill for 30'.
For the filling,mix the butter and sugar.Add the eggs,ground hazelnuts and flour.
Spread the jam evenly over the chilled dough and top with the hazelnut filling.Sprinkle the chopped hazelnuts on top.Bake in the preheated oven to 180C for 25-30'.Cool before serving.



12 comments:

  1. kad vidim lješnjake, cijele ili sjeckane poludim za tim kolačem :) predivno, draga!

    ReplyDelete
  2. Prelijepo, super ideja za zimske praznike :) Slike su fantasticne.

    ReplyDelete
  3. Mnogo lepo izgledaju. Obožavam kolače sa lešnikom i mogu samo da zamislim koliko su ukusne :)

    ReplyDelete
  4. Mi ti ovo zovemo Londoneri. Obično ih radim s orasima, ali i ovo je odlična varijanta. Najbolje radi moja teta i iako su djeca prigovarala kada bih ih pekla (ne znam zašto), na njezine nikada ne prigovaraju:) Divno izgledaju!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Liči,ali nisu Londoneri.Ovde idu cela jaja i brašno u fil,a kod londonera valjda ne.Ajde nabaci tetin recept :)

      Delete
  5. Njami! Divan kolač. Podseća me na neki stari recept koji nisam pravila sto godina, trouglovi sa lešnicima ili tako nešto. Znam da je ukusno do bola!

    ReplyDelete
  6. Ako je s pekmezom - odmah sam za! :)))

    ReplyDelete
  7. Irena, ovo ti je odlično! :)

    ReplyDelete
  8. volim ovakve bogate kolače koji mogu dugo stajati, podsjeća me na londonere

    ReplyDelete